Проміжні підсумки документування воєнних злочинів та порушення прав людини рашистськими окупаційними силами

Навчально-науковий юридичний інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника спільно з громадською організацією «Поступовий гурт франківців» протягом місяця, починаючи з 11 березня 2022 року, здійснює документування свідчень внутрішньо переміщених осіб про воєнні злочини та порушення прав людини, які вчинені російськими військовими.

До цього процесу залучено понад двадцять студенів-волонтерів Навчально-наукового юридичного інституту і працівники юридичної клініки, які комунікують з потерпілими, свідками злочинів російської агресії у центрах їх тимчасового перебування, центрах реєстрації внутрішньо переміщених осіб та центрах надання адміністративних послуг в м. Івано-Франківськ та інших містах Івано-Франківської області.

Зазначена діяльність відбувається за підтримки військово-цивільної адміністрації Івано-Франківської області і Уповноваженого Президента України з питань взаємодії з громадськими об’єднаннями та добровольчими формуваннями в Івано-Франківській області, а також при участі у коаліції з документування воєнних злочинів «Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition».

На даний час задокументовано свідчення понад ста постраждалих і очевидців про злочини проти основ національної безпеки України; злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, вчинені на території Київської (м. Буча, м. Ірпінь, м. Бородянка), Донецької (м. Маріуполь, м. Сіверськодонецьк), Сумської, Харківської, Чернігівської областей.

Зібрані матеріали передаються прокурорам Офісу Генерального прокурора відповідно до узгодженої процедури згідно Кримінального процесуального кодексу України. Крім того, представники Навчально-наукового юридичного інституту долучаються до дистанційних засідань з канцелярією Прокурора Міжнародного кримінального суду.

Інформація про дану діяльність також тут: